Achtergrondfoto

Muziek

Indonesië

Foto van de groep Dangiang Parahiangan

Dangiang Parahiangan is de naam van onze groep opgericht door Wim van Zanten. Wij spelen klassieke muziek uit West Java. West Java wordt voor het merendeel Sunda genoemd. Deze muziek, meestal in liedvorm, wordt gespeeld en gezongen in kleine kringen. Je kunt dit vergelijken met Schubertiades in Wenen waarbij liederen van Schubert werden voorgedragen op gedichten van o.a. Goethe. Dit ensemble bestaat uit 4 personen: een zangeres, 2 citherspelers en ik als fluitist. Ik speel hier suling, een Sundanese bamboefluit waarop de overige instrumenten en uiteraard de zang gestemd zijn.

Hier een videofragment:

Wat u net hoorde was de eerste serie liederen die we op een concert tijdens het Gergiev festival in Rotterdam speelden. Hier een link van dit concert in zijn geheel inclusief een mondelinge toelichting door Wim van Zanten.

Deze Sundanese muziek is weinig bekend in Nederland. Misschien in een heel klein Indische kring maar het is zeker bekend bij het Indonesisch ambassadepersoneel. In Indonesië wordt deze muziek vaak tijdens speciale ceremoniën gebruikt, meestal bij huwelijken. Ook in hotels als achtergrondmuziek. Dit vormt een zeer aangenaam contrast met het grote lawaai buiten in de grote steden. Concerten vinden meestal plaats in landen buiten Indonesië.

Aangezien zij rust en sereniteit uitdraagt is deze muziek zeker geschikt voor uw evenement met een speciale cachet. Ook geschikt voor tijdens de yoga- en meditatiepraktijken.

Foto met Dinand Woesthoff

Popster Dinand Woesthoff heeft mij uitgenodigd om in zijn groep mee te spelen tijdens een pop venue in het Amsterdamse Bos. Als slot een optreden tijdens de 75e Indiëherdenking op 15 augustus 2020. Dat vond ik een grote eer. Ik heb dit als een prachtige samenwerking ervaren waarbij we een symbiose met Oost en West hebben kunnen bereiken. Van het laatste optreden een televisie opname door NPO:

Mocht u belangstelling hebben voor deze muziek klik op dit formulier, tevens contactformulier waarop alle benodigde informatie staat en waarop u uw wensen kenbaar kunt maken.

Foto met Dinand Woesthoff