Achtergrondfoto

Video

Registratie

Ik registreer overwegend dans- en muziekvoorstellingen. Dat doe ik meestal met één camera en ik gebruik daarbij extern een hoogwaardige stereomicrofoon. Door dit aan te sluiten wordt het geluid automatisch op één niveau opgenomen dat door mij vooraf is ingesteld. Hierdoor heb ik geen last van hinderlijke volumecorrecties bij zachte passages.

Met 1 camera

Ik hou van een meest natuurlijke registratie. In werkelijkheid zit ik als publiek in de zaal op één plek. In gedachten zoom ik op haar of hem in. Dit doe ik ook tijdens het opnemen via een langzaam vloeiende beweging. In een dans richt ik mij intuïtief op het centrum van de actie zonder het geheel te verliezen door bij tijd en wijle langzaam in en uit te zoomen.

Met 2 camera’s

U kunt er voor kiezen om een tweede camera van hetzelfde type te laten inzetten. Het voordeel hiervan is dat vanuit 2 gezichtspunten psychologisch een meer ruimtelijk effect wordt bereikt. Bij een klassiek concert zijn er dan 2 mogelijkheden:

1. Camera 1 op het hele orkest en camera 2 op de solist. Ik zorg ervoor dat interactie tussen orkest en solist zichtbaar wordt door beide beelden af te wisselen tijdens de editing.

2. Camera 1 voor het hele orkest en camera 2 achter het orkest. Hier de mogelijkheid interactie tussen orkest, dirigent en publiek én de structuur van de compositie zichtbaar te maken.

Bij een opname met 2 camera’s wordt hier zo min mogelijk ingezoomd teneinde de rust te kunnen bewaken.

Hou er rekening mee dat de 2 beelden ook nog tijdens de edit verwerkt moeten worden. U kunt er ook voor kiezen om dat zelf te doen.

Hieronder een paar voorbeelden met één camera.

Muziekregistratie uit 2017 met mijn huidige camera
Dansregistratie uit 2009 met mijn vorige camera

Hierbij 2 korte fragmenten met een opname met twee camera’s.

Voorbeeld interactie tussen orkest en solist
Voorbeeld interactie tussen orkest, dirigent en publiek én de structuur van de compositie