Achtergrondfoto

Video

Digitalisering

Ik kan het analoog videomateriaal digitaal omzetten in vier fasen:

1) Met capture (verkrijgen) kan ik het analoog materiaal in de vorm van VHS, Hi8 en VCI-videobanden omzetten in een tijdelijke digitale vorm zoals b.v. een MV4-bestand welke ik op een DVD zet.

Dan heb ik nog niets met het uiterlijk en geluid van het materiaal gedaan. Om dit te verbeteren moet er wel nog het e.e.a. aan gebeuren.

Verschillende videodragers: VHS, Hi8 en DVD

2) Met revisie kan ik het gedigitaliseerde materiaal schoonpoetsen door fletse kleuren, doffe audio helder te maken en te versterken en slechte stukken te verwijderen.

3) Met editing kan ik titels en overgangen aanbrengen en nieuwe audio, foto’s en video’s toevoegen. En dan moet dit geheel nog kunnen worden afgespeeld.

4) Alvorens het bewerkte materiaal op dvd of blu-ray te branden, kan ik naar wens een menu met een aantal hoofdstukken toevoegen, afhankelijk van de lengte van de video, zodat er bij het afspelen niet eindeloos gescrold hoeft te worden. Het branden van deze schijven zal in de toekomst verdwijnen vanwege het gemak en de mogelijkheid tot streaming via de media You Tube en Facebook.

In dat geval kan ik een mp4 maken zodat u het materiaal zelf op het net kan zetten bijvoorbeeld op uw eigen kanaal op genoemde media. In plaats van een menu maak ik een tijdschema met alle hoofdstukken welke u in de omschrijving bij uw media kunt toevoegen.

Vijfde entrée Turkije

Het gevolg van digitalisering

Ik heb veel mensen in dans en muziek blij kunnen maken met mijn videowerkzaamheden. Stapels videobanden lagen in de kast met prachtige registraties, gemaakt vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw. Van kleurrijke barokproducties vol dans en muziek tot historische optredens van grote meesters in de muziek. Niemand keek hier meer naar om en zo raakten de registraties in dit gedateerde format in de vergetelheid.

Ik kreeg opdracht om deze weer digitaal tot leven te brengen, gelukkig op een moment voordat verpulvering van de videobanden zou toeslaan. Bijbehorende programmaboekjes met waardevol historisch materiaal in de vorm van teksten en foto’s heb ik hierin verwerkt met als resultaat een eindproduct waar iedereen nu heel erg trots op is.

Vol verwondering en enthousiasme kijken dansers en musici naar hun vaardigheden uit een ver verleden. Hieruit zijn weer reünies ontstaan.

Digitalisering heeft dus ook een sociale functie.